Minden a garázsvásárokról

Honnan indult

Az első garázsvásárok 1800-as években a vízi áruszállításokból megmaradó termékeket volt hivatott értékesíteni a hajógyárak területén. Az 1950-es és 60-as évek Amerikájában rendszeres helyi kezdeményezésekké váltak, ahol a családok a garázsaikban felhalmozódó, már nem használt eszközeiket értékesítették a környéken lakóknak. Az 1980-as évek körül terjedt el igazán, amikor az újonnan épített házak elrendezése megváltozott, és a garázsok az utcafrontra kerültek a megnövekedett forgalom igényeinek megfelelően. A gazdaság gyorsulása, a fogyasztás növekedése egyre több fölöslegessé váló termék felhalmozódásához vezetett a háztartásoknál, melyektől a lakók szerettek volna mielőbb megszabadulni, és mellette egy kis zsebpénzhez is juthattak.

Magyarországi elterjedés

Magyarországon a garázsvásárok a 2000-es évek elején jelentek meg. Habár Budapesten már 1969-ben tartottak – kísérleti jelleggel – hivatalos városi lomtalanítást (1972-től lett állandó), ez nem egyenértékű a garázsvásárokkal. A lomtalanítás során a hulladékkezelő szolgáltató évente egy alkalommal biztosítja a lehetőségét annak, hogy a háztartások a nagyméretű feleslegessé vált eszközeiket (amelyek a hulladékgyűjtőkbe nem férnek be) leadhassák. Az így leadott hulladékok sok esetben még használhatóak lennének, azonban a további használatuk a lomtalanítással esélytelenné válik. A garázsvásár esetében azonban többnyire környékbeliek között cserélnek gazdát a kisebb-nagyobb eszközök.

Wekerlei hagyomány

Wekerletelepen az első szervezett esemény 2013-ban volt, ahol több család összefogva, azonos időben szervezte meg a garázsvásár fesztivál csíráját, „Kipakol a Csaba köz” címen. Egy évvel később, 2014 tavaszán a Wekerle lakótelep 16 családja, összefogva szervezte meg az első hivatalos wekerlei Garázsvásár-fesztivált. A siker azóta is töretlen, mára már nem csupán garázsvásárok egy időben történő megszervezését (2021-ben 31 helyszínen zajlott, 130 árusító részvételével), hanem valódi fesztivál hangulatot biztosítanak a szevezők, zenés, családi, alkotó és gasztroprogramokkal egybekötve.

2005-2013

Bababörzék, bolhapiacok, otthoni kipakolós garázsvásárok,
"Kipakol a Csaba köz" kezdeményezés, amibe már több szomszéd becsatlakozott.

2014

Az 1. hivatalos Wekerlei Garázsvásár Fesztivál
6 helyszínnel és 16 árusító család részvételével.

2015-2019

Egyre nagyobb érdeklődés, évente 2 alkalommal kerültek megszervezésre a Garázsvásár Fesztiválok. Alkalmanként 15-16 helyszínen, 24-25 udvaron, 
átlagosan 110-130 árusító családdal.

2020-2021

A 13. Garázsvásár Fesztivált a járványhelyzet miatt sajnos el kellett halasztani. Végül 2021. ősszel került megrendezésre, 31 helyszínnel és 140 árusító családdal.

2022

Bővített csapattal és rengeteg új programmal szerveztük meg a 14-15. alkalmat - séták, garázsworkshopok, mesélők, garázskoncertek színesítették a rendezvényt.