Árusítói kisokos

Árusítás

Mit árulhatok?

 • A garázsvásár a használt, saját tulajdonú termékek piaca. Jó állapotú használt ruhákat, kiegészítőket, működő háztartási, irodai és egyéb eszközöket, iskolaszereket, sportszereket, mindennapi életből származó tárgyakat, dekorációs elemeket, játékokat, könyveket, cd-ket, lemezeket, régi, vintage dolgokat lehet árulni. Kérjük, hogy csak olyan holmit árulj, amit te is jó szívvel vennél meg.
 • NEM lehet árulni élő és kitömött állatot, élelmiszert, kozmetikai cikket, háztartási- és tisztítószereket, fegyvert,  robbanóanyagot, kábítószert, pornográf anyagokat, politikai tartalmú árucikkeket, fogadással és szerencsejátékkal kapcsolatos termékeket.
 • A saját készítésű műalkotások, kézműves termékek és élelmiszerek árusítása engedélyköteles. Ilyen esetben az eladónak adószámmal kell rendelkeznie, a helyszínt pedig engedélyeztetni kell a jegyzői hivatalnál.

Hol fogok árulni?

Ha nem beszélted meg előre egy árusító hellyel sem, hogy ott szeretnél árulni, akkor a Szervezők fognak téged beosztani egy helyszínre. Erről a regisztráció lezárása és a helyszínek beosztása után kapsz tájékoztatást. Igyekszünk mindenkit a lakcíméhez közel eső helyszínre beosztani.

Mire tudok kipakolni? 

Az árusok maguknak biztosítják a kipakoláshoz szükséges eszközöket (asztalok, takarók, konzolok, vállfák, székek, stb.). A helyszínek és a szervezők nem tudnak ilyet biztosítani. 

Mennyi az annyi? Hogyé’ adja? 

A vásár elsődleges célja nem az, hogy nagyot szakíts. Sokkal inkább az, hogy a használt dolgaid ne a kukában landoljanak, hanem jó helyre kerüljenek és ebből még egy kis pénzt is keress. Ruháknál, könyveknél, háztartási eszközöknél pár száz – pár ezer forintos tételekben gondolkozz, de természetesen árulhatsz nagyobb értékű tárgyakat is. Gondold ki, Te mennyiért lennél hajlandó megvenni! Lehet alkudozni és ha úgy adódik, akkor csereberélni is. 

Esőnap? Hogyan készüljek rossz idő esetén?

Esőnap nincsen, a garázsvásárt a megadott hétvégére szervezzük. A rossz időre árusként fel kell készülnöd, esetleg sátorral, fóliával, ernyővel tudsz védekezni az időjárás viszontagságai ellen. 

Mivel készüljek az árusításra?

 • nézd át a sufnit, a padlást, a szekrényeket, szortírozz mi az ami még hasznos lehet másnak, mosd el és takarítsd le az árukat hogy vonzóak legyenek az érdeklődőknek
 • egyeztess a Helyszínfelelőssel hogy mekkora helyed lesz, az milyen adottságokkal rendelkezik a helyszín, beszélj a többi Árussal, hogy mikor kezdtek és hogyan dolgoztok össze a közös helyszíneteken a nagy napon (helyettesítés, pisiszünet, eszközök, elrendezés)
 • gondold végig, hogyan tudod az árukat minél jobban elhelyezni, milyen eszközre van szükséged (asztal, akasztó, takaró, sátor, stb) és azokat is készítsd össze
 • ha nem a saját udvarodba árulsz, akkor gondoskodnod kell az odaszállításról és elszállításról
 • készülj váltópénzzel és apróval, hiszen a vásárlók gyakran csak papírpénzt hoznak magukkal
 • legyen nálad csomagolóanyag vagy táska (lehetőleg újrahasznosítottak), főleg ha törékeny, értékes, vagy nehezebben szállítható dolgokat árulnál

Mi a teendőm az árusítás végeztével?

 • a helyszínt mindenképp a megkapott állapotban, rendben és tisztaságban hagyd ott
 • ismét együttműködünk a Cseritivel, így a vásár végén megmaradt holmik közül előre megjelölt gyűjtőpontokon leadhattok minden holmit, ami nem ruha és cipő. Legyen az működő háztartási eszközöket, hiánytalan játékokat, sportszereket, cd-t, dvd-t, könyvet, kiegészítőket (pl.: táska, bizsu, őv), dekorációs tárgyakat stb., mindet örömmel fogadják.

Adózás

Adózás, számlázás

Az ilyen jellegű tevékenységből származó éves bevételed 600.000 Ft-ig adómentes. Ha magasabb a bevételed, akkor feltételezheti a NAV, hogy üzletszerű a tevékenységed, ahhoz viszont már kötelező az adószám. Az adózás kérdése minden árusnak személyes felelőssége, szükség esetén érdemes könyvelővel egyeztetned.

Amennyiben magánszemélyként árulsz, nem kell számlát adnod. Ha valaki számlát vagy nyugtát kér, akkor nyugodtan mondhatod, hogy magánszemélyként adod el az ingóságaidat, nincs adószámod. Utóbbi nélkül pedig a mai adótörvények szerint nem lehet számlát kiállítani. 

A saját készítésű műalkotások, kézműves termékek és élelmiszerek árusítása engedélyköteles. Ilyen esetben az eladónak adószámmal kell rendelkeznie, a helyszínt pedig engedélyeztetni kell a jegyzői hivatalnál.

Ki kicsoda? 

Árus

A garázsvásár árusítói, akik saját udvarukban vagy egy kijelölt/leszervezett helyszínen árusítanak más árusokkal együtt. 

Helyszínfelelős

A helyszínfelelősök az adott helyszínek kapcsolattartói és szervezői, és egyben ők is árusítók a saját helyszínükön. Ők kommunikálnak a szervezőkkel, fogják össze az árusokat, beszedik az árusítói díjakat és egyeztetnek a társasházukkal. 

Szervezők

Ők biztosítják a rendezvény egészének kereteit, kommunikálnak az egyes helyszínekkel és a résztvevők felé is. Üzemeltetik a honlapot és a közösségi média megjelenéseket, hirdetik a rendezvényt, hogy minél több potenciális látogatóhoz juthasson el a híre.

Partnerek

Wekerlei vállalkozók, akik a Szervezőkkel együttműködve színesebbé teszik az eseményt. 

Kapcsolat

Ha bármikor kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal emailben vagy messengeren.

hello@wekerleigarazsvasar.hu